Artikkelit aiheesta: Sähköposti

Roskapostisuodatus

Suodatin toimii palvelinpuolella tarkastaen jokaisen sähköpostiviestin, joka saapuu POP/IMAP-sähköpostitiliin suoraan tai sähköpostialiaksen tai -ohjauksen ohjaamana , ja tekee sähköpostilaatikon asetuksien mukaisesti toimenpiteet, kuten hylkää viestin kokonaan tai merkitsee viestiin täydentäviä otsikkotietoja käyttäjää varten.

Lisäksi käyttäjän on mahdollista tehdä omia sääntöjä roskapostisuodatukseen omassa sähköpostiohjelmassaan (asiakaspuolen suodatus). Tällöin käyttäjän tulee tutustua sähköpostiohjelman omaan ohjeeseen. Avaruus.netin Webmailissa on mahdollisuus tehdä myös asiakaspuolen suodatukseen sääntöjä kohdassa Asetukset, josta valitaan Suodattimet-välilehti.

Asetusten muuttaminen (palvelinpuolen suodatus)

Pääkäyttäjä (admin) voi muokata asetuksia kaikille sähköpostitileille asiakassivuilla. Asiakassivuilla kohdassa Sähköposti listataan kaikki verkkotunnuksen sähköpostiosoitteet: sähköpostitilit ja sähköpostialiakset. Napsauttamalla halutun sähköpostitilin kohdalla olevaa Muokkaa-painiketta pääsee muuttamaan laatikkokohtaisia asetuksia.

Yksittäinen sähköpostitilin käyttäjä voi muokata oman sähköpostitilinsä suodatinasetuksia (ilman, että hänen tarvitsee kirjautua pääkäyttäjänä asiakassivuille) osoitteessa: https://webmail.avaruus.net/asetukset/valikko

Virus-suodatus päällä

Valittuna (valintalaatikossa on merkki) saapuville sähköposteille suoritetaan virus-tarkastus. Kaikki suodattimen huomaavat virusten tai matojen saastuttamat sähköpostiviestit tuhotaan automaattisesti. Huomioitavaa on, että käyttäjälle ei ilmoiteta tuhoamisesta ollenkaan.

Spam-suodatus päällä

Valittuna saapuville sähköposteille suoritetaan roskapostitarkastus (roskaposti=spam). Spam-suodatuksen tarkemmat asetukset määritellään merkitsemiskynnyksellä ja hylkäämiskynnyksellä, joille annetaan tietyt arvot.

Spam-pisteet merkitsemiseen

Merkitsemiskynnyksen arvoksi voi antaa ”ei merkitä”, jolloin suodatin ei merkitse täydentäviä otsikkotietoja sähköpostiviestiin, vaikka se olisikin havaittu spammiksi. Otsikkotiedot lisätään, jos arvo on asetettu 1-9, sähköpostiviesti havaitaan spammiksi ja kynnys on asetettu tarpeeksi matalaksi ko. spammin merkitsemiseksi verrattaessa roskapostiviestille arvioitua spam-pistelukua. Suodatin antaa viestille spam-pisteluvun esimerkiksi viestissä esiintyvien sanojen perusteella.

Valikon pisteluvuista 1 on matalin (valittuna sähköposti luokitellaan todennäköisimmin roskapostiksi). Pisteluku 9 on korkein.

Jos spam-suodatusta ei ole laitettu päälle, ei spam-sähköposteille tehdä merkitsemistä, vaikka merkitsemiskynnykseksi olisikin valittu jokin arvo väliltä 1-9.

Kun kynnys ylittyy, seuraavat otsikkotiedot lisätään sähköpostiviestiin:

X-Spam-Score: (spammin aste lukuna)

X-Spam-Flag: YES

Otsikkotietoja voi hyödyntää esimerkiksi sähköpostiohjelmassa (Thunderbird, Outlook jne.), johon voi asettaa halutessaan oman suodatuksen, joka tutkii otsikkotietojen perusteella, mitä sähköpostille tehdään - siirretäänkö se esimerkiksi sähköpostiohjelman Junk-kansioon talteen vai tuhotaanko heti.

Spam-pisteet poistamiseen

Hylkäämiskynnyksen arvoksi voi antaa ”ei hylätä”, jolloin suodatin ei hylkää milloinkaan viestiä, vaikka se olisikin havaittu spammiksi ja merkitsemiskynnyskin olisi ylitetty. Jos arvo on asetettu 1-9, sähköpostiviesti havaitaan spammiksi ja kynnys hylkäämiselle ylittyy verrattaessa roskapostiviestille arvioitua spam-pistelukua, palvelin hylkää sähköpostiviestin vastaanotettavaksi. Lähettäjä saa tavallisesti tällöin viestin siitä, että viesti ei mennyt perille.

Valikon arvoista 9 on korkein (valittuna sähköposti luokitellaan todennäköisimmin roskapostiksi). Pisteluku 1 on matalin.

Huom! Arvojen 1-2 käyttämistä ei suositella, sillä suodatin saattaa tällöin hylätä viestit, jotka ovatkin kunnollisia (arvioiden väärin). Kokeileminen ensin kannattaa aina!

Jos spam-suodatusta ei ole laitettu päälle, ei spam-sähköposteja hylätä, vaikka hylkäämiskynnykseksi olisikin valittu jokin arvo väliltä 1-9.

Päivitetty: 16/03/2022