PHP - ensimmäinen skriptini

Kuinka kirjoitan ja asennan ensimmäisen PHP-skriptini?

Tällä sivulla esitetään, kuinka asennat ensimmäisen PHP-skriptisi web-palvelimelle. Ennen kuin voit aloittaa, sinun tulee tietää, miten FTP-yhteysohjelmaa käytetään. Tarvitset myös jonkun tekstieditorin, esimerkiksi Windowsissa Muistion/Notepadin.

1. PHP-skriptitiedoston kirjoittaminen

Kirjoita mieleiselläsi tekstieditorilla tiedosto, jonka nimeät index.php -nimiseksi. Kirjoita tiedostoon seuraava koodinpätkä:

<html>
 <head>
  <title>Testi</title>
 </head>
 <body>
 <?php echo '<p>Hei maailma!</p>'; ?>
 </body>
</html>

2. Tiedoston lähettäminen palvelimelle

Ota yhteys palvelimelle FTP-yhteysohjelmaa käyttäen.

Varmista, että FTP-ohjelmasi lataa tiedostoja ASCII-muodossa.

Lähetä tiedosto hakemistoon, joka sisältö näkyy web-osoitteessa (esim. ~/public/OMADOMAIN.FI/). Tämä tarkoittaa, että sinun tulee edetä hakemistohierarkiassa ensin public-hakemistoon ja sieltä OMADOMAIN.FI-hakemistoon (ks. hakemistorakenteesta lisää).

Muuta index.php:n tiedosto-oikeuksia palvelimella FTP-ohjelman CHMOD-toiminnolla. Sinun tulee asettaa CHMOD 755 kaikille ajettaville skripteille.

3. Web-selaimella testaus

Testaa toimivuus web-selaimella osoitteessa https://www.OMADOMAIN.FI (jossa korvaat OMADOMAIN.FI varsinaisella domainillasi). Sinun pitäisi nähdä HTML-sivu, jossa lukee "Hei maailma".

Virhetilanteita

Jos skriptisi ei toimi ja web-selaimelle palautetaan Internal Server Error, jotakin on pielessä. Tarkista täältä mahdollinen syy.

Päivitetty: 26/03/2022